[ UIC 14 ] – Tazkiyatun Nufus 97

Bab 97 – Istikharah (Mohon Pilihan) Dan Bermusyawarat

Allah Ta’ala berfirman:

“Dan permusyawaratkanlah dengan mereka – yakni dengan para sahabat – dalam sesuatu perkara.” (ali-lmran: 159)

Allah Ta’ala berfirman pula:

“Dan perkara mereka itu dimusyawaratkan antara mereka, yakni mereka itu sama bermusyawarat dalam perkara tersebut.” (as-Syura: 38)

715. Dari Jabir r.a., katanya: “Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada kita cara melakukan shalat istikharah – yakni mohon pilihan kepada Allah, mana yang terbaik antara dua perkara atau beberapa perkara – dalam segala macam urusan, sebagaimana beliau s.a.w. mengajarkan surat dari al-Quran. Beliau s.a.w. bersabda:

“Jikalau seseorang dari engkau semua berkehendak pada sesuatu perkara, maka hendaklah bersembahyang dua rakaat yang tidak termasuk shalat fardhu, kemudian ucapkanlah – yang ertinya: Ya Allah, saya mohon pilihan kepadaMu dengan ilmuMu dan saya mohon ditakdirkan – untuk mendapatkan yang terbaik antara dua atau beberapa perkara – dengan kekuasaanMu, juga saya mohon kepadaMu akan keutamaanMu yang agung, kerana sesungguhnya Engkau adalah Maha Kuasa sedang saya tidak kuasa apa-apa, juga Engkau adalah Maha Mengetahui sedang saya tidak mengetahui dan Engkau adalah Maha Mengetahui segala sesuatu yang ghaib.

Ya Allah, jikalau Engkau mengetahui bahawa perkara ini memang baik untuk agamaku, kehidupanku dan akibat perkaraku – atau beliau s.a.w. menyabdakan: baik untuk urusanku sekarang dan urusanku di kemudian hari, maka takdirkanlah itu untukku dan permudahkanlah mendapatkannya padaku, selanjutnya berilah keberkahan padaku dalam urusan itu. Tetapi jikalau Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah buruk untuk agamaku, kehidupanku dan akibat perkaraku – atau beliau s.a.w. menyabdakan: baik untuk urusanku sekarang dan urusanku di kemudian hari, maka hindarkanlah itu dari diriku dan hindarkanlah aku daripadanya, lalu takdirkanlah mana-mana yang baik untukku di mana saja adanya kebaikan itu dan seterusnya berikanlah keredhaan padaku dengan melakukan yang baik tadi.”

Beliau s.a.w. bersabda: “Dan orang yang melakukan istikharah itu supaya menyebutkan apa yang menjadi hajat keperluannya.” (Riwayat Bukhari)

Nota kaki:

 

والله أعلمُ بالـصـواب

Download Sumber

 

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *