[ UIC 14 ] – Tazkiyatun Nufus 311

Bab 311 – Larangan Makan Bawang Putih, Bawang Merah, Petai Dan Lain-lain Yang Mengandungi Bau Busuk Dari Masuk Masjid Sebelum Lenyapnya Bau Tersebut — Dari Mulut — Kecuali Kalau Dharurat

1698. Dari Ibnu Umar radhiallahu ‘anhuma bahawasanya Nabi s.a.w. bersabda: “Barangsiapa yang makan buah dari pohon ini – yakni bawang putih – maka janganlah sekali-kali mendekati masjid kita.” (Muttafaq ‘alaih) Dalam riwayat Imam Muslim disebutkan: “Jangan mendekat ke masjid-masjid kita.”

1699. Dari Anas r.a., katanya: “Nabi s.a.w. bersabda: “Barangsiapa yang makan buah dari pohon ini – yakni bawang putih, maka janganlah mendekati kita dan jangan sekali-kali bersembahyang bersama dengan kita.” (Muttafaq ‘alaih)

1700. Dari Jabir r.a., katanya: “Nabi s.a.w. bersabda: “Barangsiapa yang makan bawang putih atau bawang merah, maka hendaklah menjauhkan diri dari kita atau pula supaya ia menjauhkan diri dari masjid kita.” (Muttafaq ‘alaih) Dalam riwayat Imam Muslim disebutkan: “Barangsiapa yang makan bawang merah, bawang putih dan petai, maka janganlah sekali-kali mendekati masjid kita, kerana sesungguhnya malaikat itu merasa disakiti – yakni tidak enak perasaannya – sebagaimana merasa disakitinya – yakni tidak enaknya perasaan – anak Adam daripada bau benda-benda itu.”

1701. Dari Umar bin al-Khaththab r.a. bahawasanya ia berkhutbah pada hari Jum’at, lalu ia berkata dalam khutbahnya; “Kemudian, sesungguhnya engkau sekalian itu, wahai para manusia sama makan dari buah kedua pohon ini. Saya tidak melihat kedua nya itu melainkan sebagai benda yang busuk baunya, iaitu bawang merah dan bawang putih. Saya telah melihat Rasulullah s.a.w., apabila beliau menyuruh ia datang dan selanjutnya diperintah keluar ke Baqi’. Maka barangsiapa yang memakan keduanya, hendaklah mematikan dulu baunya dengan jalan direbus.” (Riwayat Muslim)

Keterangan: Baqi’ ialah tempat pemakaman kaum Muslimin di Madinah, Maksudnya disuruh pergi ke Baqi’ ialah untuk mempersangatkan ketidak-sukaan beliau s.a.w. pada bau kedua buah tersebut kalau ada di masjid, kemudian supaya menghilangkan bau itu di sana dengan berkumur serta menggosok gigi dan sebagainya.

 

والله أعلمُ بالـصـواب

Download Sumber

 

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *