[ UIC 14 ] – Tazkiyatun Nufus 114

Bab 114 – Huraian Tentang Bolehnya Minum Sambil Berdiri Dan Huraian Bahawa Yang Tersempurna Dan Termulia Ialah Minum Sambil Duduk

Dalam bab ini termasuklah di dalamnya Hadis Kabasyah yang lalu – lihat Hadis no. 761.

764. Dari Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhuma, katanya: “Saya memberikan minuman kepada Nabi s.a.w. dari air zamzam, beliau minum sambil berdiri.” (Muttafaq ‘alaih)

765. Dari Annazzal bin Sabrah r.a., katanya: “Ali r.a. datang di pintu Rahabah – halaman sesuatu masjid – lalu ia minum sambil berdiri dan ia berkata: “Sesungguhnya saya pernah melihat Rasulullah s.a.w. melakukan sebagaimana yang engkau semua melihat saya melakukan ini – yakni minum sambil berdiri.” (Riwayat Bukhari)

766. Dari Ibnu Umar radhiallahu ‘anhuma, katanya: “Kita semua dahulu di zaman Rasulullah s.a.w. pernah makan sambil berjalan dan minum sambil berdiri.”

Diriwayatkan oleh Imam Termidzi dan ia mengatakan bahawa ini adalah Hadis hasan shahih.

767. Dari ‘Amr bin Syu’aib dari ayahnya dari neneknya lelaki r.a., katanya: “Saya melihat Rasulullah s.a.w. minum sambil berdiri dan duduk.”

Diriwayatkan oleh Imam Termidzi dan ia mengatakan bahawa ini adalah Hadis hasan shahih.

768. Dari Anas r.a. dari Nabi s.a.w. bahawasanya beliau s.a.w. melarang kalau seseorang itu minum sambil berdiri.

Qatadah berkata: “Lalu kita bertanya kepada Anas: “Kalau makan, bagaimanakah?” Anas menjawab: “Yang sedemikian itu -yakni yang makan sambil berdiri – adalah lebih buruk atau lebih buruk.” (Riwayat Muslim)

Dalam riwayat Imam Muslim yang lain disebutkan bahawa Nabi s.a.w. melarang minum sambil berdiri.

769. Dari Abu Hurairah r.a., katanya: “Rasuiullah s.a.w. bersabda:

“Janganlah sekali-kali seseorang dari engkau semua itu minum sambil berdiri, maka barangsiapa yang lupa, maka hendaklah memuntahkannya.” (Riwayat Muslim)

Nota kaki:

 

والله أعلمُ بالـصـواب

Download Sumber

 

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *