[ UIC 14 ] – Tazkiyatun Nufus 111

Bab 111 – Kesopanan-kesopanan Minum Dan Sunnahnya Bernafas Tiga Kali Di Luar Wadah Serta Kemakruhan Bernafas Di Dalam Wadah Dan Sunnahnya Memutarkan Wadah Pada Orang Yang Sebelah Kanan Lalu Yang Sebelah Kanan Lagi Sesudah Orang Yang Memulai Minum Itu

754. Dari Anas r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. itu bernafas ketika minum sebanyak tiga kali.”

Muttafaq ‘alaih. Yakni bernafas di luar wadah.

755. Dari Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhuma, katanya: “Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Janganlah engkau semua minum sekaligus seperti minumnya unta, tetapi minumlah dua kali atau tiga kali. Bacalah Bismillah jikalau engkau semua memulai minum dan bacalah Alhamdulillah jikalau engkau semua angkat – yakni selesai minum.”

Diriwayatkan oleh Imam Termidzi dan ia mengatakan bahawa ini adalah Hadis hasan.

756. Dari Abu Qatadah r.a. bahawasanya Nabi s.a.w. melarang jikalau ditarik nafas dalam wadah.”

Muttafaq ‘alaih. Yakni ditariknya nafas dalam wadah tempat seseorang itu minum.

757. Dari Anas r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. diberi susu yang telah dicampur dengan air. Di sebelah kanannya ada seorang A’rab – penghuni pedalaman negeri Arab – dan di sebelah kirinya ialah Abu Bakar r.a. Beliau s.a.w. lalu minum, kemudian memberikan – wadah isi susu itu – kepada orang A’rab dan beliau s.a.w. bersabda: “Dahulukanlah yang kanan dulu lalu yang sebelah kanannya.” (Muttafaq ‘a(aih)

758. Dari Sahl bin Sa’ad r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. diberi minuman lalu beliau meminumnya dan di sebelah kanannya ada anak kecil sedang di sebelah kirinya ada beberapa orang tua. Beliau s.a.w. lalu berkata kepada anak – yang di sebelah kanannya: “Adakah engkau izinkan jikalau saya memberikan kepada orang-orang tua ini?” Anak itu berkata: “Tidak, demi Allah, saya tidak mahu mengalahkan diri sendiri kepada seseorang pun dari bahagianku daripada Tuan itu.” Kemudian Rasulullah s.a.w. meletakkannya di tangan anak tersebut. (Muttafaq ‘alaih)

Ucapannya: tallahu ertinya meletakkannya. Ada pun anak kecil itu ialah Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhuma – sewaktu masih kecilnya.

Nota kaki:

 

والله أعلمُ بالـصـواب

Download Sumber

 

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *