[ UIC 14 ] – Tazkiyatun Nufus 109

Bab 109 – Sunnahnya Makan Dengan Menggunakan Tiga Jari Dan Sunnahnya Menjilati Jari-jari Serta Kemakruhan Mengusap Jari-jari Sebelum Menjilatinya, Juga Sunnahnya Menjilati Piring Dan Mengambil Suapan Yang Jatuh Daripadanya Terus Memakannya, Juga Bolehnya Mengusap Jari-jari Sesudah Dijilati Pada Tangan, Kaki Dan Lain-lain Sebagainya

745. Dari Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhuma, katanya: “Rasulullah s.a.w. bersabda;

“Jikalau seseorang dari engkau semua makan sesuatu makanan, maka janganlah mengusap jari-jarinya sebelum menjilatnya – untuk mendapatkan keberkahan – atau menjilatkannya – kepada orang lain seperti kepada anaknya, muridnya dan lain-lain.” (Muttafaq ‘alaih)

746. Dari Ka’ab bin Malik r.a., katanya: “Saya melihat Rasulullah s.a.w. makan dengan menggunakan tiga jari. Kemudian setelah beliau selesai lalu menjilatinya.” (Riwayat Muslim)

747. Dari Jabir r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. menyuruh untuk menjilati jari-jari dan piring dan beliau bersabda: “Sesungguhnya engkau semua tidak mengetahui di makanan yang manakah terletaknya keberkahan itu.” (Riwayat Muslim)

748. Dari jabir r.a. pula bahawasanya Rasulullah s.a.w, bersabda: “Jikalau suapan seseorang di antara engkau semua itu jatuh, maka singkirkanlah kotoran-kotoran yang menempel di situ dan kemudian hendaklah memakannya serta janganlah ditinggalkan untuk dimakan oleh syaitan. Jangan pula seseorang itu mengusap tangannya dengan saputangan sehingga ia menjilati jari-jarinya, sebab sesungguhnya ia tidak dapat mengetahui di makanan yang manakah terletaknya keberkahan itu.” (Riwayat Muslim)

749. Dari Jabir r.a. pula, bahawasanya Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya syaitan itu mendatangi seseorang dari engkau semua dalam segala hal yang dilakukannya, sampai pun ia datang pula ketika ia makan. Maka jikalau suapan seseorang di antara engkau semua itu jatuh, maka hendaklah diambilnya lalu menyingkirkan kotoran yang menempel padanya dan selanjutnya hendaklah memakannya dan janganlah ditinggalkan untuk dimakan oleh syaitan. Kemudian apabila ia telah selesai, maka hendaklah menjilat jari-jarinya, kerana sesungguhnya ia tidak mengetahui di makanan yang manakah terletaknya keberkahan itu.” (Riwayat Muslim)

750. Dari Anas r.a., katanya: “Rasulullah s.a.w. itu apabila makan sesuatu makanan, maka beliau menjilati jari-jarinya yang tiga buah – yang digunakan untuk makan yakni ibu jari, telunjuk dan tengah – dan beliau s.a.w. bersabda: “Jikalau suapan seseorang dari engkau semua itu jatuh, maka singkirkanlah kotoran-kotoran yang menempel di situ, selanjutnya hendaklah memakannya dan janganlah ditinggalkan untuk dimakan oleh syaitan.”]

Beliau s.a.w. juga menyuruh kepada kita supaya kita mengusap piring – lalu memakan sekali jikalau ada makanan yang ada di situ -dan beliau s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya engkau semua tidak mengetahui di makanan yang manakah terletaknya keberkahan itu.” (Riwayat Muslim)

751. Dari Said bin al-Harits bahawasanya ia bertanya kepada Jabir tentang hal apakah wajib berwudhu’ kerana makan sesuatu yang terkena oleh api – yakni yang dimasak dengan api – lalu ia menjawab: “Tidak, sungguh-sungguh kita dahulu iaitu di zaman Nabi s.a.w. tidak mendapatkan makanan yang dimasak dengan api itu kecuali sedikit sekali. Jikalau kita menemukan makanan itu, kita tidak mempunyai saputangan-saputangan – untuk mengusap selesai memakannya – melainkan yang ada ialah tapak-tapak tangan kita, lengan-lengan kita serta kaki-kaki kita – maksudnya tapak tangan, lengan dan kaki itulah yang digunakan untuk mengusap jari-jari setelah selesai makan, seterusnya kita pun lalu bersembahyang dan kita tidak berwudhu’ lagi.” (Riwayat Bukhari)

Nota kaki:

 

والله أعلمُ بالـصـواب

Download Sumber

 

Leave a Reply

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *